Biserica Adventistă nu dorește Religie la Bac

Adaugat la data martie 27, 2023 cu niciun comentariu

„Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România nu susține proba de religie la examenul de bacalaureat, cu excepția școlilor vocaționale și particulare confesionale, în nici un caz în școlile publice.Considerăm că religia se predă în familie, la biserică și în școlile de profil. Introducerea acesteia în școlile de stat a devenit, în anumite cazuri, un factor de discriminare a minorităților. Copiii religiilor minoritare sunt puțini, răsfirați printre elevii majoritari în școlile publice și de cele mai multe ori nu li se asigură la nivelul unității școlare un cadru optim pentru desfășurarea orei de religie conform cultului.”

 „Cerem ca elevii care nu optează pentru această materie facultativă să nu aibă absolut niciun fel de obligație sau dezavantaj în comparație cu cei care optează (niciun fel de cerere și niciun fel de explicație de ce nu optează). Iar elevilor care optează, să li se asigure la nivelul unității de învățământ toate condițiile pentru a se bucura de opțiune”, subliniază reprezentanții Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România.

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a transmis ministerului și o listă de propuneri proprie, separată de scrisoarea comună a cultelor:

  • Dorim ca niciun examen, obligatoriu sau facultativ, să fie programat în ziua de sâmbătă, ziua de închinare a Bisericii Adventiste, pentru ca elevii creștini adventiști să poată participa și să nu fie discriminați.
  • În școlile și grădinițele administrate de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, filosofia și curricula școlară să fie conforme cu doctrina și principiile biblice adventiste.
  • Dorim ca la admiterea în liceele teologice să nu se țină cont de nota de la religie din ciclul gimnazial și toți elevii să susțină o probă scrisă conform filosofiei adventiste.
  • Ne manifestăm dorința ca protocoalele cu inspectoratele școlare județene să fie încheiate cu fiecare cult în parte, în funcție de specificul său.

sursa: Libertatea

27.03.2023

5.436 Comentarii

Lasa un comentariu