Biblia, pe locul 2 în topul cărţilor preferate ale românilor

Adaugat la data februarie 15, 2017 cu niciun comentariu

Obiceiurile și preferinţele de lectură ale românilor au fost analizate de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), care a publicat raportul „Obiceiurile de lectură ale românilor”.

Cartea preferată a românilor este romanul „Pe aripile vântului”, 3,02% dintre respondenţi indicând acest titlu la întrebarea „Care este titlul cărţii dumneavoastră preferate?”. Biblia a fost indicată de 2,50% dintre cei care au răspuns la această întrebare drept cartea preferată. Următoarele titluri sunt „Moromeţii”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Cei trei muschetari” și „Shogun”.

Cărţile religioase sunt menţionate printre cele citite „ultima dată” de către 10% dintre români. Mult mai citite „ultima dată” par să fie romanele scrise de autori străini (27% dintre români) și romanele românești (13%).

Numărul românilor care obișnuiesc să citească este aproximativ egal cu acela al românilor care nu citesc cărţi. Femeile din România domină vârfurile de tendinţe, fiind mai prezente decât bărbaţii atât în topul celor care citesc, cât și în topul celor care nu citesc.

Sondajul a arătat că 22% dintre români nu citesc deloc, 2% citesc doar ceea ce li cere la școală sau la facultate, iar unul din 5 români declară că a citit o carte cu mai bine de un an în urmă.

Dacă 3% dintre români susţin că ei sunt capabili să lectureze o carte în doar câteva ore, un procent mult mai semnificativ (42%) afirmă că au nevoie de câteva zile pentru ca să termine de citit o carte. Cei mai rapizi cititori sunt românii din zona Moldovei, 5,9% dintre aceștia mărturisind că lecturează o carte în câteva ore. Sondajul IRES a relevat că abilităţile de lectură sunt corelate cu nivelul de educaţie. Astfel, cu cât o persoană are o pregătire școlară mai avansată (studii universitare, postuniversitare), cu atât scade timpul necesar pentru citirea unei cărţi.

Românii citesc din pasiune sau plăcere (26%), pentru a se relaxa (21%) sau pentru a-și ocupa timpul liber (10%). Alte motivaţii pentru lectură sunt: formarea unei culturi generale, documentarea, curiozitatea, dezvoltarea vocabularului, plictiseala, etc.

Sumele alocate de români achiziţiei de carte variază de la sub 50 de lei într-un an (pentru 12% dintre respondenţi) până la peste 1.000 de lei pe an (5%). Românii care alocă peste 1.000 de lei pentru a cumpăra cărţi sunt, cel mai frecvent, persoane cu vârste de peste 65 de ani, care locuiesc în regiunea de sud a ţării.

La sondaj au participat 1.237 de persoane cu vârste de peste 18 ani.

sursa: semneletimpului.ro

5.463 Comentarii

Lasa un comentariu