BBC: Joburile din Big Tech și-au pierdut farmecul

Adaugat la data februarie 11, 2024 cu niciun comentariu

Cândva vârful ocupării locurilor de muncă, Big Tech își vede steaua pălind printre concedieri și reduceri de personal, se arată într-o analiză BBC.  Lucrătorii din întreaga industrie se întreabă ce vor face în continuare.

Michael spune că s-a alăturat companiei sale din domeniul Big Tech în primăvara anului 2021 pentru a se testa cu cei mai buni ingineri de software din lume. „Ei fac proiecte foarte complicate: când te alături lor, se presupune că te alături celor mai buni. Simți că lucrezi undeva unde îți crește valoarea de brand ca persoană.”

Inițial, mutarea a decurs bine. Michael spune că a ajuns să lucreze la caracteristici de mare impact, testându-și curajul în fața dezvoltatorilor seniori. Avantajele au ajutat și ele. „Era o companie tipic Big Tech, în sensul că oferea beneficii uriașe, cu un echilibru excelent între viața profesională și cea privată”, spune el. „În comparație cu foștii mei angajatori, a fost floare la ureche: existau mâncare gratuită, cheltuieli de wellness și asigurare de sănătate. Iar oamenii erau extraordinari – era un mediu de lucru plăcut, chiar dacă uneori aducea puțin cu un cult.”

Dar primul semn că ceva se schimba a venit în martie 2022. Pe fondul încetinirii economice, serviciul gratuit de spălătorie a fost retras. În curând au fost și mai multe tăieri – momentul cinei pentru muncitorii care făceau ore suplimentare s-a schimbat, intrând în conflict cu ultima navetă gratuită programată să părăsească campusul din New York. Angajații au fost nevoiți să aleagă efectiv între mâncarea gratuită și o călătorie gratuită spre casă. „Oamenii s-au plâns – în special cei mai tineri. Era un loc foarte răsfățat”.

Câteva luni mai târziu, reducerile de beneficii au fost urmate de tăieri de locuri de muncă – Michael a fost unul dintre cei 11.000 de angajați concediați în luna noiembrie a aceluiași an, pe fondul unei încetiniri mai ample a activității în domeniul tehnologiei și al disponibilizărilor din întreaga industrie. Următoarea sa mișcare a fost să părăsească complet Big Tech. Acum lucrează în „Big Finance”, pentru o mare bancă de investiții. Este un loc de muncă care oferă în continuare proiecte interesante, spune Michael, și simte că are o siguranță a locului de muncă relativ mai mare. „Dacă m-ați fi întrebat înainte, v-aș fi spus că voi lucra în continuare pentru o altă companie „Faang” [n. red. – Acronimul FAANG reprezintă Meta (fostul Facebook), Apple, Amazon, Netflix și Alphabet („G” se referă la Google).]. Dar există o lume în afara Big Tech.”

sursa: G4Media

11.02.2024

5.490 Comentarii

Lasa un comentariu