Autorităţile turce au pus capăt operaţiunilor de căutare a supravieţuitorilor în provincia Hatay (sud), cea mai afectată de cutremurele puternice din 6 februarie

Adaugat la data februarie 23, 2023 cu niciun comentariu

Şase persoane şi-au pierdut viaţa în cele două cutremure de marţi, cifră pe care autorităţile o consideră definitivă, iar 294 de persoane au fost rănite, din care 18 au suferit răni grave. Bilanţul victimelor nu a fost mai mare pentru că, de la primele cutremure, care s-au soldat cu cel puţin 42.310 de morţi în întreaga Turcie, nicio clădire din zona epicentrului şi din împrejurimi nu mai este locuită şi populaţia doarme sub cerul liber, în corturi de campanie sau în locuinţe prefabricate.

Cel puţin trei dintre victime au murit în timp ce se aflau în clădiri goale încă în picioare pentru a-şi recupera din lucruri, o practică obişnuită în aceste zile, dar foarte riscantă.

Ultimele seisme, cu epicentrul la ceva mai mult de 10 kilometri sud de Antakya, au făcut să se încline clădiri care până acum păreau intacte, motiv pentru care nicio locuinţă nu mai poate fi considerată sigură deocamdată, potrivit postului de televiziune turc NTV.

După cum a declarat marţi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cutremurele au dărâmat sau au afectat grav 139.000 de clădiri în cele 11 provincii afectate. După analizarea a peste un milion de locuinţe din zonă, una din zece fie este distrusă, fie trebuie demolată urgent, a concluzionat ministrul pentru urbanism Murat Kurum. Proporţia este dublă în cele două provincii cel mai grav afectate, Kahramanmaraş şi Hatay, unde una din cinci clădiri verificate este distrusă.

Provincia Hatay, cu o populaţie de 1,6 milioane de locuitori, cu o agricultură înfloritoare, industrie, artizanat şi turism local, este cea mai afectată, cu 37.000 de clădiri în ruine. Mai ales capitala provinciei, Antakya, cu aproape 400.000 de locuitori, este atât de distrusă încât economia nu se va putea recupera pe termen scurt, a explicat preşedintele camerei locale de comerţ, Hikmet Cincin, pentru NTV.

Din cele 2.000 de mici afaceri înregistrate, 1.700 au fost distruse de cutremure, a explicat Cincin, ceea ce provoacă un exod al supravieţuitorilor.

23.02.2023

5.436 Comentarii

Lasa un comentariu