ASF a retras autorizaţia de funcționare a EUROINS. Guvernul va proteja interesele celor aproximativ trei milioane de asiguraților afectați

Adaugat la data martie 17, 2023 cu niciun comentariu

Retragerea autorizației de funcționare a EUROINS și toate celelalte proceduri de insolvență și faliment ar putea afecta aproape 3 milioane de șoferi. Este al patrulea mare șoc suferit de piața asigurărilor din România în ultimii 8 ani. Guvernul anunță că va susține toate măsurile necesare pentru a proteja interesele asiguraților.

Decizia ASF vine în urma unor controale efectuate în perioada februarie 2020 – ianuarie 2023, interval în care Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control.

ASF spune că, încă din iunie 2022, Euroins nu avea fonduri suficiente pentru acoperirea ratei de solvabilitate, iar pentru restabilirea acestui capital este nevoie de 2,19 milioane de lei.

POZIȚIA EUROINS

Referitor la decizia autorităţii române de supraveghere financiară ASF de a confisca Euroins România prin revocarea licenţei de funcţionare şi deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asigurărilor (FGA) în calitate de administrator interimar al societăţii, considerăm aceasta ca fiind o preluare ostilă a activelor filialei din România, şi ca atare conducerea holdingului informează următoarele, potrivit unui comunicat transmis de Euroins.

Într-o nouă dovadă de iresponsabilitate, ASF, instituţia care nu a reuşit să oprească trei falimente din industria asigurărilor, a eşuat de această dată să înţeleagă un contract de reasigurare, aruncând piaţa asigurărilor RCA într-un adevărat dezastru: românii vor plăti RCA la preţuri indecente pentru a finanţa incompetenţa autorităţilor şi tâlhăria sistematică practicată de COTAR, mai precizează societatea de asigurări.

Raportul ASF Romania face referire la situația de la data de 30 iunie 2022, cu prelungire la 30 septembrie 2022. Legat de 2023, ASF se referă numai la refuzarea acceptării reasigurării, fără a face nici o referire la intrarea în acționariat a BERD și a subscrierii de capital, acțiuni aprobate de ASF și ulterior dar neluate în calcul la solvabilitate. Adică se contrazice pe sine, a transmis societatea Euroins.

POZIȚIA AUTORITĂȚII DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ

“Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor  necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.

Decizia Consiliului ASF se bazează  pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor”, se arată în comunicatul ASF.

Insolvenţa este urmată de plata către păgubiţi prin intermediul Fondului de Garantare a Asiguraților.

17.03.2023

5.419 Comentarii

Lasa un comentariu