Arhitecții turnului de purificare a aerului, instalat vara trecută în New Delhi, India, cred că aparatul inventat de ei poate să rezolve problema poluării orașelor

Adaugat la data mai 19, 2023 cu niciun comentariu

Numit Verto, dispozitivul de 5,5 metri înălțime, reduce nivelurile de dioxid de azot și particule fine periculoase prin filtrarea a 600.000 de metri cubi de aer pe zi, ceea ce este echivalent cu volumul a 273 de baloane cu aer cald.

Proiectate de firma de arhitectură Studio Symbiosis, care are birouri în India și Germania, turnurile conțin cinci „cuburi” de filtrare a aerului stivuite într-o carcasă geometrică. Cofondatorii companiei, Amit și Britta Knobel Gupta, soț și soție, spun că dispozitivele lor alimentate cu ventilator pot curăța aerul pe o rază de 200 până la 500 de metri. Sigur, datele variază și în funcție de viteza vântului și de caracteristicile geografice ale locului.

„Acum că (descoperirile prototipului) sunt ceea ce ne așteptam, vom începe să vorbim cu autoritățile guvernamentale despre instalarea ulterioară”, a spus Amit la un apel video din New Delhi, dezvăluind că firma a vorbit și cu potențiali cumpărători din țări, precum Uzbekistan, Franța și Noua Zeelandă. Studio Symbiosis a spus că o companie de construcții din SUA a comandat între timp aproximativ 40 de turnuri pentru a elimina praful și resturile fine de pe șantierele de construcții.

„Cred (de asemenea, că ar putea fi instalate) în parcuri publice și piețe publice, unde oamenii petrec timp de calitate în aer liber”, a spus Britta, adăugând că instalarea turnurilor în locurile în care dorm oamenii fără adăpost ar putea fi, de asemenea, „foarte benefică”.

Derivându-și numele de la cuvântul latin „vertente” sau „a se întoarce”, forma răsucitoare a lui Verto a fost concepută pentru a împinge cât mai mult aer pe suprafața dispozitivului, unde este aspirat în filtre și expulzat. Folosind filtre de la firma germană Mann+Hummel, arhitecții Studio Symbiosis s-au concentrat pe crearea celei mai eficiente forme pentru turnuri, cu modele digitale simulând diferite condiții de vânt.

19.05.2023

5.436 Comentarii

Lasa un comentariu