Aproape 50.000 de catolici din lumea întreagă au asistat la slujba de Paşte din Piaţa San Pietro

Adaugat la data aprilie 10, 2023 cu niciun comentariu

Ritualul a fost condus de Papa Francisc, una dintre puținele ocazii în care a participat zilele acestea la ceremonii în aer liber. Papa a avut probleme de sănătate, iar la Roma este foarte frig. Papa Francisc a rostit mesajul tradițional “Urbi et Orbi”, ca în fiecare an, și în limba română.

În tradiţionalul său mesaj “Urbi et Orbi” rostit cu ocazia Paştelui catolic, duminică, Papa Francisc le-a cerut ruşilor să caute să afle adevărul despre invazia declanşată de ţara lor în Ucraina şi a lansat un apel la dialog între israelieni şi palestinieni după violenţele care au reizbucnit recent în Orientul Mijlociu, informează Reuters şi AFP.

Suveranul Pontif, în vârstă de 86 de ani, a prezidat slujba solemnă de Paşte oficiată într-o duminică însorită în Piaţa Sfântul Petru. Un covor alcătuit din 38.000 de flori donate de Ţările de Jos a decorat celebra piaţă din Roma în cea mai importantă zi din calendarul catolic – ce sărbătoreşte ziua în care creştinii cred că Iisus a reînviat din morţi.

Brigăzi de onoare din Garda Elveţiană de la Vatican şi din cadrul Poliţiei italiene (Carabinieri) – purtând uniforme de paradă – au făcut parte din dispozitivul de securitate.

Însă fastul tradiţional şi cântările sacre au lăsat loc realităţilor moderne. După slujba oficiată de Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor, Papa Francisc s-a deplasat în balconul Bazilicii Sfântul Petru pentru a rosti mesajul şi binecuvântarea sa bianuală “Urbi et Orbi” (“Către oraş şi lume”) în faţa unei mulţimi numeroase de credincioşi, estimată de oficialii de la Vatican la aproximativ 100.000 de persoane.

Din balcon, acelaşi în care liderul spiritual de la Vatican s-a prezentat pentru prima dată în faţa lumii întregi după alegerea lui ca Papă în 2013, el a vorbit duminică despre “întunericul şi mâhnirea în care, mult prea des, omenirea se găseşte învăluită” şi s-a rugat în faţa lui Dumnezeu pentru pace.

La fel ca în 2022, mesajul Suveranului Pontif a acordat un loc special războiului din Ucraina. “Alină-i, Doamne, pe cei răniţi şi pe cei care i-au pierdut pe cei dragi din cauza războiului şi fă în aşa fel ca prizonierii să poată să se întoarcă întregi şi sănătoşi la familiile lor. Ajută-l pe iubitul popor ucrainean în drumul lui spre pace şi adu lumina Paştelui deasupra poporului din Rusia”, a declarat Papa Francisc.

După ce Rusia a invada Ucraina în februarie 2022, Papa Francisc s-a referit de cel puţin două ori la Ucraina şi la poporul ucrainean folosind cuvântul “martir” şi a utilizat termeni precum “agresiune” şi “atrocităţi” pentru a descrie acţiunile Rusiei.

“Deschide, Doamne, inimile întregii comunităţi internaţionale pentru a pune capăt acestui război şi tuturor conflictelor şi băilor de sânge din lumea noastră”, a mai spus duminică liderul spiritual de la Vatican.

La fel cum a procedat de fiecare dată cu ocazia Paştelui, Papa Francisc a cerut restaurarea păcii în Orientul Mijlociu, iar apelul său este cu atât mai urgent în contextul violenţelor recente din Ierusalim şi al focurilor de armă trase în zonele de graniţă în care au fost implicate trupe militare din Israel, Liban şi Siria.

“În această zi, Doamne, te rugăm să ai grijă de oraşul Ierusalim, primul martor al Reînvierii tale. Îmi exprim profunda îngrijorare faţă de atacurile din ultimele zile, care ameninţă speranţa pentru un climat al încrederii şi al respectului reciproc, necesar pentru reluarea dialogului între israelieni şi palestinieni, pentru ca pacea să poată domni în Oraşul Sfânt şi în întreaga regiune”, a adăugat Papa Francisc.

Tensiunile israeliano-palestiniene s-au intensificat brusc după ce Poliţia israeliană a efectuat mai multe raiduri în ultima săptămână la moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, stârnind furia ţărilor arabe.

Între slujba de Paşte şi mesajul său “Urbi et Orbi”, Papa Francisc, care părea să se afle într-o stare fizică bună, a fost condus cu Papamobilul prin piaţa Sfântul Petru şi, apoi, pe bulevardul care duce spre fluviul Tibru, pentru a binecuvânta mulţimea de credincioşi, într-o atmosferă călduroasă.

În mesajul său, liderul de la Vatican a menţionat situaţiile dificile din aproximativ 20 de ţări, inclusiv “Libanul care se află încă în căutarea stabilităţii şi unităţii”, Tunisia şi “problemele sale sociale şi economice”, “poporul martir Rohingya” din Myanmar, “grava criză socio-politică” din Haiti şi “victimele terorismului internaţional” din Burkina Fasso, Mali, Mozambic şi Nigeria.

De asemenea, Suveranul Pontif s-a referit şi la victimele seismului dezastruos care s-a produs în februarie în Turcia şi Siria, care a făcut peste 56.000 de morţi şi a cauzat pagube materiale evaluate la peste 100 de miliarde de euro.

Într-o secţiune a mesajului său de duminică, Papa Francisc a menţionat şi Nicaragua, iar liderul spiritual de la Vatican s-a rugat lui Dumnezeu pentru “amintirea tuturor celor care sunt împiedicaţi să îşi profeseze liber şi public credinţa”. Relaţiile dintre Guvernul şi Biserica Catolică din Nicaragua s-au înrăutăţit considerabil. Guvernul local, care a suspendat relaţiile diplomatice cu Vaticanul, a interzis procesiunile care ar fi trebuit organizate în aer liber în Săptămâna Mare din acest an.

10.04.2023

5.436 Comentarii

Lasa un comentariu