Andrei Ionita, castigatorul concursului Aram Haciaturian

Adaugat la data iulie 01, 2013 cu 1 comentariu

Violoncelistul adventist Andrei Ionita, in varsta de 19 ani, a castigat
cea de-a noua editie a Concursului si Festivalului International Aram Haciaturian.

Competitia a avut loc in luna iunie la Erevan si a marcat cea de-a 110-a aniversare a compozitorului armean Aram Haciaturian. In 2013, concursul s-a adresat tinerilor violoncelisti, care au interpretat, la alegere, Rapsodia concertanta pentru violoncel si orchestra in Re minor sau Concertul pentru violoncel si orchestra in Mi minor, compuse de Haciaturian.

Anul acesta, premiul intai a fost castigat de Andrei Ionita din Romania, premiul al doilea a fost acordat Annei Morozova din Rusia, iar cel de-al treilea premiu a fost impartit de Aleksandra Perlova din Rusia cu Gayane Khachatryan din Armenia.

Andrei Ionita studiaza pianul de la varsta de cinci ani si violoncelul de la noua ani. In prezent, el finalizeaza primul an la sectia violoncel a Universitatii de Arte (Universität der Künste) din Berlin, Germania.

„Faptul ca am facut parte din Biserica Adventista m-a ajutat cu siguranta in parcursul muzical de pana acum”, a marturisit Andrei Ionita. „De mic copil, am crescut alaturi de imnurile crestine care mi-au deschis apetitul pentru ceea ce urma sa studiez mai departe. De asemenea, Biserica a reprezentat intotdeauna un mediu propice in care mi-am dezvoltat talantii oferiti de Dumnezeu, un bun exemplu fiind televiziunea Speranta TV, impreuna cu care am realizat numeroase inregistrari si emisiuni”.

Tanarul muzician a recunoscut ca „Peste toate acestea, lui Dumnezeu i se cuvin multumirile, fiindca El mi-a insotit pasii pana acum si s-a ingrijit sa imi ofere totul la momentul potrivit… minunat!”

Oaspetele de onoare al competitiei, Pavel Kogan – directorul artistic si dirijorul principal al Orchestrei Simfonice de Stat din Moscova –  a declarat ca Andrei Ionita va avea sansa sa cante alaturi de Orchestra Simfonica de Stat din Moscova.

In timpul ceremoniei de inchidere a festivalului, violoncelistul roman a cantat alaturi de orchestra competitiei, Orchestra De Stat a Tinertului din Armenia, dirijata de maestrul Sergey Smbatyan.

Andrei-IonitaIncepand din anul 2003, Concursul Aram Haciaturian aduna la Erevan tineri muzicieni din intreaga lume. Initial, competitia a avut ca scop descoperirea si promovarea tinerilor muzicieni talentati in trei specialitati: pian, vioara si violoncel, dar incepand cu anul 2011, sansa de a participa la concurs a fost oferita si tinerilor compozitori.

Concursul este sustinut de Ministerul Culturii din Armenia, Fundatia Culturala Aram Haciaturian, Conservatorul de Stat din Erevan. Evenimentul se desfasoara sub inaltul patronaj al Primei Doamne a Armeniei, Rita Sargsyan. Din luna mai, Competitia Aram Haciaturian a devenit membra a Federatiei Internationale a Competitiilor Muzicale (World Federation of International Music Competitions).

Surse: Ararat Online, Aram Haciaturian International Competition
Urmariti aici un reportaj realizat in Armenia despre Concursul Aram Haciaturian.

Loredana Dumitrascu, Speranta TV

5.436 Comentarii

  1. Felicitari! Ne bucuram din toata inima! Dumnezeu sa daruiasca mai departe impliniri lui Andrei spre bucuria lui si a tuturor celor ce-l vor asculta.Ii dorim sa-si desavarseasca studiile in Universitatea Cerului! Felicitari mamei care l-a crescut si educat!

Lasa un comentariu