Un studiu recent atenţionează asupra existenţei unor ambalaje impermeabile, folosite pentru alimentele gata preparate pentru consum, care conţin substanţe periculoase pentru sănătate. Mai concret, pot avea în componenţă substanţe fluorurate potenţial dăunătoare, este constatarea unui studiu publicat în Environmental Science and Technology Letteres.
Cercetările efectuate pe subiecţi umani sugerează că substanţele perfluoroalchilate (PAFS), utilizate pentru impermeabilizarea hârtiei și a cartonului din ambalajele produselor tip fast-food sunt asociate cu anumite tulburări de dezvoltare la copii, cu scăderea fertilităţii, dar și cu creșterea riscului de apariţie a cancerului și a problemelor la nivelul tiroidei. Concluzia aparţine Agenţiei pentru Substanţe Toxice și Registrul Bolilor (ATSDR) din Statele Unite, în urma unui studiu efectuat asupra a peste 400 de eșantioane de ambalaje obţinute de la 27 de lanţuri fast-food din SUA.
Bilanţul este îngrijorător. Peste 20% dintre ambalajele din carton (așa cum este cazul cutiilor pentru pizza sau cartofi prăjiţi) conţin substanţe chimice puternic fluorurate, care sunt folosite, de asemenea, pentru a mări rezistenţa la pete a mochetelor, în hainele rezistente la umezeală sau recipientele antiadezive.
Ambalajele pentru hamburgeri și sandwichuri ajung chiar la 38% risc de prezenţă a fluorului. Nici cutiile altor alimente nu sunt într-o situaţie mai privilegiată. Până și hârtia de ambalaj pentru unele preparate, dulciuri, pâine conţine asemenea substanţe. Mai mult chiar, hârtia folosită la ambalarea acestor produse conţine cea mai mare cantitate de fluor (56%), se arată în studiu.
Aceste produse au fost asociate în cadrul cercetărilor cu un număr mare de probleme de sănătate, prin urmare este îngrijorător faptul că mulţi oameni sunt potenţial expuși, subliniază Laurel Schaider, chimist la Institutul Silent Spring și autor principal al acestei lucrări. „Copiii sunt cei mai expuși riscului deoarece organismele lor se află în dezvoltare și sunt mai vulnerabile la produsele chimice”, a explicat omul de știinţă.
Nu este pentru prima oară când se formulează avertizări în această situaţie. Și alte studii anterioare au demonstrat că substanţe nocive se pot găsi în alimentele care iau contact cu ambalajele. Un experiment pe melci a arătat că o parte dintre substanţele chimice folosite la producerea ambalajelor mâncării de tip fast-food provoacă mutaţii la nivelul sistemului hormonal. „Perfluoroalchilele sunt substanţe chimice care inhibă dezvoltarea normală a sistemului hormonal feminin, cauzând producerea de testosteron”, a declarat biologul marin Mark Hartl, din cadrul Universităţii Heriot-Watt, Edinburgh.
Graham Peaslee, profesor la fizică nucleară experimentală la Universitatea Notre Dame, a menţionat că „perfluoroalchila este foarte persistentă. […] Ajunge în sânge, rămâne şi se acumulează acolo. Există boli care sunt corelate cu prezenţa acesteia, deci nu vrem această categorie de substanţe chimice aici [în ambalaje]”.
Peaslee mai adaugă şi faptul că „aceste substanţe nu sunt biodegradabile. Nu se dezintegrează în mod natural. Persistă în mediu pentru o lungă perioadă de timp.”
Comentând pe marginea studiului ATSDR, Forbes adaugă alte ambalaje expuse unei cantităţi mari de fluor, precum pungile de floricele pentru microunde, cutiile cu bomboane, produsele de curăţat, produsele de îngrijire personală (șampon, aţă dentară) și cosmetice (lac de unghii, machiaj pentru ochi).
Luarea în considerare a acestor ameninţări a determinat Statele Unite să înceapă reducerea începând din anul 2000 a utilizării în producţia ambalajelor a unora dintre substanţele presupuse cu efecte negative. Mulţi dintre marii producători de ambalaje din SUA au anunţat că vor stopa utilizarea perfluoroalchilatei din cauza riscurilor de sănătate, în urma unui raport din 2011 al Agenţiei Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA).
În 2010, Comisia Europeană, preocupată și ea de monitorizarea substanţelor perfluoroalchilate în alimente, menţiona că „substanţele perfluoroalchilate (PAFS) sunt utilizate frecvent în aparatele industriale și în cele casnice, incluzând huse rezistente la pete pentru ţesături și covoare, huse rezistente la ulei pentru produse din hârtie destinate intrării în contact cu alimentele, spumă extinctoare, tensioactivii utilizaţi în exploatarea minieră și a puţurilor de petrol, ceara pentru parchet și produsele insecticide”. Din cauza „acestei utilizări frecvente”, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a solicitat Comitetului știinţific pentru contaminanţii din lanţul alimentar să recomande pașii ce trebuie urmaţi în legătură cu evaluarea riscului compușilor organici perfluoraţi. De exemplu, cercetătorii scoţieni recomandau ca fiecare producător de ambalaje să demonstreze faptul că materialele folosite în procesul de fabricaţie nu sunt dăunătoare pentru organismul uman.
sursa: semneletimpului.ro
5.463 Comentarii