Alzheimerul s-ar putea instala cu 20 de ani înaintea apariției simptomelor

Adaugat la data iunie 25, 2015 cu niciun comentariu

25.06.2015

Nimeni nu știe când s-a îmbolnăvit de Alzheimer, ci doar când boala a început să dea semne de activitate. Cercetătorii au reușit însă să identifice prezența bolii chiar și cu 20 de ani înainte de prezența simptomelor.

Studiile de până acum au găsit dovezi că procesele biologice care cauzează declinul mental pot începe cu 10-12 ani înainte ca pacientul să observe primele semne ale declinului mental. Dar în cel mai nou studiu publicat în jurnalul Neurology, experții spun că boala poate să apară mult mai repede de atât, chiar cu 18-20 de ani înaintea instalării simptomatologiei.

Pentru 18 ani, Kumar Rajan, profesor la Centrul Medical Universitar Rush din Statele Unite, a urmărit 2.125 de persoane cu o vârstă medie de 73 de ani și care nu aveau demență. La fiecare trei ani, cercetătorii îi supuneau unor examene care să le testeze abilitățile mentale, după care comparau rezultatele cu cele din anii anteriori.

Uitându-se la grupul care în final a primit diagosticul de Alzheimer, cercetătorii au observat că aceste persoane au avut scoruri mai mici la teste, pe toată perioada studiului. Mai mult decât atât, pe măsură ce a trecut timpul scorurile la teste au scăzut. Rajan atrage atenția că rezultatele doar fac o legătură între scorurile la teste la nivel de grup și nu pot fi folosite pentru a prezice riscul unui individ de a dezvolta boala.

Mai multe studii trebui făcute pentru a determina exact ce tip de declin mental este un semn de luat în calcul pentru prezicerea istalării bolii. Dar rezultatele sugerează că un asemenea test non-invaziv și ușor de „administrat” ar putea sau ar trebui să devină parte a evaluării stării generale de sănătate începând cu vârsta a treia.

În acest fel, spune Rajan, oamenii ar beneficia de o perioadă mult mai lungă de timp în care să intervină pentru a încetini declinul mental. Rajan urmează să studieze dacă activitățile de stimulare a creierului, precum învățarea unei limbi străine sau interacțiunile sociale pot îmbunătăți notele la teste și amâna diagnosticul, scrie Time.

 

sursa: semneletimpului.ro
foto: lifealert.co

5.419 Comentarii

Lasa un comentariu