Alimente pentru un zâmbet sănătos și frumos

Adaugat la data octombrie 19, 2015 cu niciun comentariu

19.10.2015

Pe lângă igiena impecabilă a dinților și vizitele constante la medicul stomatolog, o alimentație bogată în anumite vitamine și minerale poate contribui la protejarea și întreținerea unui zâmbet sănătos.

Alimentele indicate pentru protejarea dinților trebuie să ajute la neutralizarea acizilor și să întărească smalțul, susține dr. stomatolog John Moore. De asemenea, produsele benefice sănătății dentare trebuie să contribuie la stimularea secreției de salivă, care conține substanțe importante pentru „reconstruirea mineralelor dizolvate de acizii bacterieni”, explică medicul.

Consumul de produse bogate în fibre este indicat în scopul protejării dinților, deoarece ajută la curățarea lor. De asemenea, pentru că aceste alimente trebuie mestecate mai mult timp, ele stimulează totodată secreția de salivă, susține dr. Moore. Pe lângă fructe și legume, fibrele se găsesc într-o cantitate importantă în cereale integrale (orz, ovăz, orez brun, paste integrale), leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut), fructe oleaginoase (fistic, nuci, migdale), fructe uscate (caise, prune) sau semințe (de chia, de floarea soarelui).

Calciul din alimente contribuie la prevenirea căderii dinților, dar și a înlocuirii mineralelor de pe dinți care au fost dizvolvate de acizi, susține dr. Moore. În acest sens, experții încurajează consumul de produse lactate, însă pentru cei cu intoleranță la lactoză și cei care urmează un regim alimentar strict vegetarian, există si surse vegetale de calciu. Printre acestea se numără laptele de migdale, semințele (de floarea soarelui, de chia sau de susan), leguminoasele (soia, fasole) sau ovăzul integral.

Calciul nu poate fi absorbit în corp fără ajutorul vitaminei D, scriu reprezentanții Fundației Naționale de Osteoporoză din SUA. De altfel, un studiu sugera că acest complex de substanțe nutritive ar putea avea un rol important pentru sănătatea dinților, scrie Web MD. Pe lângă expunerea la soare, organismul își poate lua cantitatea de vitamina D necesară din alimente fortificate, precum cerealele, tofu sau laptele de soia.

Dr. Moore recomandă, de asemenea, alimentele bogate în vitamina A și C, care se găsesc într-o varietate de fructe și legume, dar și în cerealele integrale fortificate. De asemenea, pentru a avea dinți sănătoși, fosforul joacă un rol important. Acesta se regăsește în alimente precum tofu, fasole, linte, semințe de dovleac sau unt de arahide.

 

sursa: semneletimpului.ro
foto: drreinmiller.com

5.419 Comentarii

Lasa un comentariu