Potrivit rezultatelor unui studiu realizat de Universitatea Loma Linda, dintre mai mult de 26.000 de adventiști de ziua a șaptea afro-americani, cei ce sunt vegetarieni prezintă un risc mai scăzut de boli de inimă decât cei ce consumă de carne.
Studiul, disponibil online în revista Public Health Nutrition, a comparat factorii de risc cardiovascular la afro-americanii vegetarieni și non-vegetarieni ce participă la studiul Adventist Health Study-2 al Universității Loma Linda (AHS-2).
AHS-2, finanțat de Institutul Național de Sănătate al Statelor Unite, este un studiu longitudinal al membrilor Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din America de Nord ce se concentrează asupra nutriției, stilului de viață și efectelor asupra sănătății. Cercetătorii au spus că adventiștii de ziua a șaptea sunt un subiect de studiu unic deoarece au obiceiuri alimentare variate, dar în general au un procent foarte scăzut de consum de alcool sau țigări – factori care ar putea influența studiul.
Noile rezultate arată o ierarhie a beneficiilor primite de participanții afro-americani la studiu în funcție de obiceiurile lor alimentare: veganii și ovo-lacto-vegetarienii au prezentat cel mai scăzut risc de boli cardiovasculare, fiind urmați de semi-vegetarieni (cei ce consumă rareori carne), pesco-vegetarieni (cei ce consumă pește) și, pe ultimul loc, de cei ce nu sunt vegetarieni.
Rezultatele studiului arată că, în comparație cu cei ce nu sunt vegetarieni, adventiștii afro-americani vegetarieni au prezentat un risc mai mic de hipertensiune arterială, diabet zaharat, hipertensiune arterială, și valori crescute ale colesterolului total și LDL. Studiul a reprezentat o analiză transversală a datelor, nestabilind în mod concludent cauzele. În viitor, studiul va analiza în mod direct bolile de inimă, mai degrabă decât factorii de risc pentru boli de inimă.
Patti Hering, profesor asociat al Facultății de Sănătate Publică din cadrul Universității Loma Linda, și unul dintre cercetătorii ce realizează studiul, a declarat: „unele concluzii cu privire la adventiștii afro-americani sunt promițătoare și suntem nerăbdători să comparăm starea de sănătate a afro-americanilor adventiști cu populația generală de afro-americani. În acest sens, bănuim că starea de sănătate a afro-americanilor adventiștii se va dovedi mai bună decât cea a populației generale în multe aspecte, în special pentru vegetarieni.”
„Există tot mai multe dovezi ale faptului că dietele vegetariene reduc riscul de boli cardiovasculare și alte boli”, a spus ea, menționând că AHS-2 este unul dintre puținele studii la care participă un număr atât de mare de participanți afro-americani, ceea ce este semnificativ deoarece în general ei au unele dintre cele mai slabe rezultate în ceea ce privește starea de sănătate a populațiilor minoritare.
Rezultatele periodice ale AHS-2, aflat în curs de desfășurare, au fost raportate anterior de principalele agenții internaționale de știri. Anul trecut, o publicație a Asociației Medicale Americane a raportat rezultatele AHS-2 conform cărora vegetarienii au experimentat cu 12% mai puține decese pe o perioadă de șase ani în care s-a desfășurat studiul.
Sursa: Adventist News Network
Traducere: adventist.ro
Foto: Thinkstock
5.435 Comentarii