Aeroporturile internaţionale din ţară se pregătesc pentru momentul 31 martie, când România va adera cu spațiul aerian la Schengen

Adaugat la data februarie 12, 2024 cu niciun comentariu

Datele Poliţiei de Frontieră arată că numărul ieşirilor şi intrărilor prin aeroporturi se apropie de cel din vămile rutiere. Estimările arată că, în următorul deceniu, raportul se va inversa în favoarea transportului aerian de călători. Între timp, aeroporturile internaţionale din ţară se pregătesc pentru momentul 31 martie, când România va fi acceptata în zona Schengen cu spaţiul aerian.

Numărul românilor și turiștilor străini care zboară din și înspre România crește de la un an la altul. În 2023, s-a înregistrat un record absolut pentru țara noastră: 24,5 de milioane de pasageri.

A fost una dintre cele mai mari creșteri la nivel european, față de anul anterior. Doar 8% din zboruri au fost pe rute interne.

Intrarea României în spațiul Schengen la nivelul frontierelor aeriene va însemna o scădere a presiunii pentru aeroporturile din țară, având în vedere că 70% din trafic se va face în spațiul Schengen.

În terminalele de pasageri vor fi create două fluxuri – unul Schengen și altul non-Schengen.

Unele aeroporturi au trecut prin lucrări de extindere și deja au prevăzut existența celor două fluxuri.

La Iași, s-au investit peste 100 milioane de euro în crearea unui nou terminal, în condițiile în care anul acesta sunt preconizați peste 2,5 milioane de pasageri.

Inaugurarea va avea loc chiar în ziua în care România va fi primită în spațiul Schengen pe cale aeriană.

Investiții de extindere sau modernizare se fac și la alte aeroporturi din țară, chiar și în cele mici, cu un trafic de sub 200.000 de pasageri anual.

Bugetul ajutoarelor de stat pentru anul acesta se ridică la peste 62 de milioane de lei.

Totuși, în ultimul timp, au fost companii aeriene care și-au anulat unele zboruri pentru că trebuie să-și supună motoarele avioanelor la verificări obligatorii, care necesită mult timp.

Specialiștii estimează că numărul pasagerilor va crește constant în următorii ani și poate ajunge în 2040 la peste 57 de milioane.

sursa: TVR

12.02.2024

5.490 Comentarii

Lasa un comentariu