Aeroportul din Ghimbav devine operațional din 15 iunie

Adaugat la data mai 25, 2023 cu niciun comentariu

În mai puțin de o lună, vor începe să decoleze și să aterizeze avioanele comerciale pe cel mai nou aeroport din România, lângă Brașov. Singurul construit în ultimii 50 de ani. După un șir lung de acreditări și certificări, din 15 iunie aeroportul va deveni operațional. Primele bilete la curse de linie sau charter au început să fie vândute de la începutul anului.

În urmă cu 20 de ani, Consiliul Județean Brașov a început primele demersuri pentru construirea aeroportului. După studii de specialitate, s-a stabilit că acesta poate fi construit la Ghimbav, iar în 2008 a fost deschis șantierul. Abia în 2014 a fost finalizată pistă de 2,8 km, iar în 2020 a început construirea terminalului aeroportului și a celorlalte elemente de infrastructură. În paralel, s-a lucrat la certificarea și autorizarea aeroportului, proceduri rare în România, dat fiind că în ultima jumătate de secol nu s-a mai construit un astfel de obiectiv la noi în țară.

O noutate absolută pentru România este turnul virtual de control ales ca soluție de dirijare a traficului. Sunt puține țări în lume care au implementat acest sistem inovativ care permite dirijarea zborurilor de la distanțe de sute de kilometri față de aeroport.

Traficul avioanelor de la Ghimbav va fi dirijat de la un centru din Arad. Au fost semnate deja și contracte cu mai multe companii aeriene. Primul zbor comercial este programat în data de 15 iunie pe ruta Brașov – Nuernberg.

25.05.2023

5.436 Comentarii

Lasa un comentariu