Viața pare să ofere prea puțin sens și semnificație celor nevoiți să lupte pentru a-și păstra demnitatea și a-și reuni familiile. Poate că nu lipsurile materiale sunt cele mai mari obstacole în calea refugiaților, ci modul în care sunt nevoiți să trăiască. Văzute de la distanță, taberele de refugiați par o soluție adecvată. Lucrurile nu se mai prezintă la fel în momentul în care se dă ochii cu realitatea. Aceasta a observat și Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor (ADRA România), care a luat decizia de a fi alături de aceste persoane.
ADRA este deja un nume cunoscut, care nu are nevoie de prea multă prezentare. Nenumăratele proiecte sociale în care este implicată vorbesc de la sine. ADRA și-a creat un obicei din a fi prezentă în zonele cele mai defavorizate, oferind ajutor, suport sau consiliere acolo unde este nevoie. Așa s-a întâmplat și în taberele de refugiați, unde ADRA, prin birourile din Europa, lucrează deja în patru dintre acestea, situate în zona de nord a Salonicului, Grecia.
La începutul lunii mai, un grup de cinci voluntari ADRA România s-a deplasat în Idomeni și Petra Olympus Refugee Camp, arătându-și disponibilitatea de a petrece timp „ascultând, vindecând și încurajând”, după cum caracteriza Valentina Sturzu-Cozorici, manager proiect ADRA România, răspunsul la apel al tinerilor respectivi. Dorința de a oferi susținere și ajutor celor pentru care motivele de bucurie și speranță s-au spulberat odată cu sosirea în Europa continuă să rămână emblema compasiunii umane.
Citite din rapoarte, viețile acestor oameni, răvășite de sărăcia și războaiele din zonele de origine, se reduc mai degrabă la cifre. Din apropiere, lucrurile se văd și se simt cu totul altfel. Poveștile de viață și dramele reale ale refugiaților cu greu pot lăsa pe cineva indiferent din momentul în care sunt auzite și cunoscute în mod direct. O recunoaște deschis chiar unul dintre voluntari, care și-a modificat propriile păreri despre refugiați. „Perspectiva pe care mi-am format-o asupra acestui subiect s-a schimbat radical după proiectul pe care l-am desfășurat în Grecia”, a spus Marcel Brândzanic, psiholog și voluntar ADRA România.
sursa: www.semneletimpului.ro
5.419 Comentarii