Europa e sărbătorită astăzi în toate ţările Uniunii. 9 mai reprezintă momentul declaraţiei ministrului francez de Externe, Robert Schuman, care propunea o construcţie europeană bazată pe colaborarea dintre Franţa şi Germania. Ziua Victoriei în Europa comemorează capitularea Germaniei naziste, iar Ziua Europei este sărbătoarea păcii şi unității în Europa.
Ziua Victoriei
În mai multe oraşe din ţară s-au organizat evenimente pentru a marca Ziua Europei. Au fost împărţite pliante cu informaţii despre fiecare ţară membră, dar şi dulciuri tradiţionale. S-au pregătit pentru această zi şi copiii.
Cu o populaţie de peste 500 de milioane de locuitori, Uniunea Europeană generează un PIB de 18.495 trilioane de dolari şi 26 din cele 28 de state membre au un indice al dezvoltării umane foarte ridicat, conform PNUD . În 2012, Comitetul Nobel a acordat Premiul Nobel pentru Pace Uniunii Europene, pentru rolul şi contribuţia sa de şase decenii la progresul pacii, reconciliere, democraţie şi apărarea drepturilor omului în Europa. Datorită înfluenţei sale globale, Uniunea Europeană este considerată o potenţială superputere.
Ziua Victoriei în Europa
Este sărbătorită în 9 mai în cele mai multe ţări din estul Europei, şi în România, şi în state care au aparţinut fostei URSS sau fostei Iugoslavii, în timp ce Marea Britanie, Franţa, Slovacia, Cehia, Norvegia, Ţările Baltice şi în unele părţi din Germania Ziua Victoriei este sărbătorită în 8 mai. Sunt şi state care sărbătoresc Ziua Victoriei în 5 mai.
De ce finalul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa este marcat la două date diferite?
La începutul lunii mai 1945, după aproape 6 ani de război devastator, Germania nazistă capitula necondiţionat în faţă trupelor aliate şi se sfârşea astfel războiul în Europa.
Dar când a capitulat de fapt Germania nazistă ?
7 mai 1945 la ora 02.41, la Reims, la sediul Cartierului General Suprem al Forţelor Expediţionare Aliate din Franţa, Germania a capitulat fără condiţii.
Actul prevedea ca ostilităţile să se încheie la 8 mai la ora 23.01 şi a fost semnat de către generalul Alfred Jodl, şeful operaţiunilor Statului Major german. Generalul american Bedell-Smith, şeful Statului Major aliat, şi generalul Susloparov, şeful misiunii militare sovietice în Franţa, au contrasemat documentul, la fel ca şi generalul francez Sevez, invitat în ultimul minut să semneze ca martor. Totul nu a durat decât câteva minute.
Actul l-a înfuriat pe Stalin care dorise o capitulare în capitala Reichului învins şi ocupat de Armata Roşie. De aceea, la 9 mai 1945 la ora 00.16, la Berlin, un oraş în ruine, feldmareşalul Keitel, şeful Statului Major al Wehrmachtului semna capitularea germană la sediul Statului Major al armatei sovietice. Amiralul von Friedeburg, din cadrul Kriegsmarine, şi generalul Stumpff pentru Luftwaffe au semnat şi ei documentul, la fel şi mareşalul sovietic Jukov, în numele lui Stalin, şi mareşalul britanic Tedder, pentru Eisenhower. Generalul american Spaatz şi generalul francez de Lattre au semnat ca martori.
La 1 ianuarie 2007 România şi Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană şi din iulie 2013 şi Croaţia a devenit stat membru al Uniunii Europene.
Brexit
În ziua de 23 iunie 2016, cetățenii Regatului Unit au decis ca statul lor să părăsească Uniunea Europeană (UE). La 29 martie 2017, Regatul Unit a notificat oficial Consiliului European intenția sa de a părăsi UE, prin declanșarea procedurii prevăzute la articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.
sursa: TVR Info
09.05.2023
5.436 Comentarii