500 de zile de nedreptate: Pastorul Monteiro din Togo, Africa, este intemnitat pe nedrept

Adaugat la data iulie 19, 2013 cu 1 comentariu

Sambata, 27 iulie, Bisericile Adventiste de Ziua a Saptea din intreaga lume participa la evenimentul “500 de zile de nedreptate”, cu scopul de a-l sustine prin rugaciune pe pastorul Antonio Monteiro si pe omul de afaceri Bruno Amah din Lome, Togo. Data de 27 iulie marcheaza cea de-a 500-a zi in care cei doi sunt intemnitati pe nedrept, fiind acuzati de crime pe care nu le-au comis.

monteiro-family

Familia Monteiro. Foto: arhiva personala

Nascut in Cape Verde, Africa, tata a patru copii, Antonio Monteiro a lucrat din anul 2009 ca director al Departamentului Misiunea Familiei din regiunea Sahel, Africa. Arestarea lui a avut loc la aproximativ un an dupa ce, in mai 2011, un numar de 20 de femei tinere au fost ucise, sangele si organele lor sexuale fiind indepartate. Togo este tara in care se afla una dintre cele mai importante baze ale religiei Voodoo, ai carei practicanti folosesc sange si diferite parti ale corpului in cadrul ceremoniilor.

Desi nu exista nicio dovada a implicarii sale in aceste crime, pastorul protestant Antonio Monteiro a fost intemnitat pe 15 martie 2012 si, pana in acest moment, inca nu a avut parte de un proces. Cinci apeluri, initiate de avocatii sai, de Biserica Adventista la nivel mondial si de cativa diplomati straini, nu au reusit sa il elibereze. Oficiali din guvernul togolez au facut promisiuni liderilor bisericilor si avocatilor, dar pana in prezent nu le-au respectat.

Politia a mai retinut alte patru persoane care au avut legatura cu acest caz, printre care cetateanul care l-a acuzat pe pastor si un musulman care s-a prezentat voluntar la politie, declarand ca acuzatorul lui Monteiro a mintit.

Acest unic acuzator al pastorului Monteiro a fost declarat instabil mental si un “mincinos patologic” la un examen psihologic recomandat de instanta de judecata. Ulterior, el si-a retras acuzatia, spunand ca a fost fortat de politie, sub amenintare, sa declare numele unor persoane pe care le cunostea.

“A spune ca Monteiro este nevinovat este de la sine inteles”, a declarat John Graz, Directorul Departamentului de Relatii Oficiale si Libertate Religioasa al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea la nivel mondial. “Acuzatia impotriva lui Monteiro este ca el, in calitate de pastor adventist, a conspirat ca acele femei sa fie ucise, iar sangele lor sa fie folosit in cadrul unor ceremonii religioase. Aceasta este o acuzatie incredibila si bizara!”

mont-prison-111

Inchisoarea din Lome, Togo, in care pastorul Antonio Monteiro este intemnitat de 500 de zile, fara proces.

Ziarele locale au cerut eliberarea lui Monteiro si a celorlalte persoane intemnitate fara a fi judecate, considerand ca este o incalcare a Constitutiei statului Togo, care garanteaza fiecarui cetatean dreptul la un proces.

Adventist News Network a lansat pe 18 iulie o serie de patru articole ample, care prezinta cazul in detaliu. Saptamana viitoare, toate aceste materiale vor fi disponibile si in limba romana, pe site-ul adventist.ro. Seria de articole prezinta arestarea, conversatiile cu politia si conditiile in care prizonierii sunt siliti sa traiasca si are la baza declaratia lui Antonio Monteiro, interviuri cu cei implicati in acest caz, e-mailuri, articole din ziarele locale, documentele politiei si ale instantei de judecata. Purtatorul de cuvant la Ministerului Justitiei din Togo a refuzat sa comenteze pentru aceasta serie de articole.

Fiecare dintre dvs. va puteti implica in transmiterea mesajului acestei campanii si in sustinerea pastorului Antonio Monteiro si a lui Bruno Amah:

– Distribuiti acest articol pe paginile dvs. de Facebook, mentionand hastag-ul #pray4togo500

– Semnati petitia online aici: pray4Togo si invitati-i si pe prietenii vostri de pe Facebook sa faca acelasi lucru.

– Fiti alaturi de noi pentru mai multe informatii in saptamana care urmeaza. Aceste informatii, precum si materiale pentru documentare, vor fi publicate pe site-urile sperantatv.ro si adventist.ro, pe paginile de Facebook Speranta TV si Radio Vocea Sperantei si pe pagina oficiala de pe Youtube a Centrului Media Speranta.

 

5.436 Comentarii

  1. Credinta mea i mi spune ca i se va face drepatate ,si se va intoarce la famila lui .

Lasa un comentariu