Sâmbătă, 9 august, turiștii aflați pe una dintre plajele orașului Constanța au fost atrași de un eveniment inedit: 20 de adulți, îmbrăcați în haine albe, au fost botezați în Marea Neagră.
Evenimentul a fost organizat de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din județul Constanța, iar cele 20 de persoane cu vârste între 15 și 75 de ani, provenind din localitățile din regiune, au fost pregătite de pastorii Liviu Bădescu, Adrian Zaharia, Roland Paraschiv, Florian Şerban, Bogdan Plătică, Dorin Albu şi Robert Georgescu.
La eveniment au asistat membri ai bisericilor adventiste de ziua a șaptea din județ, musafirii acestora, dar și trecători curioși care au dorit să vadă un botez prin scufundare în apele Mării Negre.
“Adventiştii de Ziua a Şaptea cred că orânduirea botezului sau ritualul simbolic religios reprezintă un adevăr central al Evangheliei şi are obligaţie perpetuă, fiind stabilit de Domnul Hristos”, a afirmat Robert Georgescu, pastorul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea Viile Noi. “Moștenind învățătura protestantă, noi credem că botezul este un sacrament numai în sensul de a fi asemenea jurământului depus de ostaşii romani, acela de a asculta de comandanţii lor chiar cu preţul vieţii. Această orânduire cuprinde, așadar, un legământ de totală supunere faţă de Isus Hristos”.
“Este o ocazie de afirmare a credinței, a valorilor în care noi credem”, a subliniat pastorul Georgel Pîrlitu, preşedintele Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din zona Muntenia. “Este o ocazie de închinare, și este una să te închini 100 de oameni într-o biserică, și este cu totul alta să te închini 400 de oameni în natură”. Aceeași idee, a încheierii unui legământ cu Dumnezeu în mijlocul naturii, a fost subliniată și de Liviu Bădescu, pastorul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea Dumbrava Roșie: “Dorim să trăim ceva din ceea ce a trăit Isus Hristos, atunci când a fost botezat la vârsta de 30 de ani, afară, în râul Iordan”.
În mesajul său spiritual, pastorul Aurel Neaţu, preşedintele Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din zona Oltenia, a marcat importanța legământului botezului, dar și a vieții care urmează acestei decizii, numită de Biblie “naștere din nou”. Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea este preocupată de integrarea noilor membri în comunitățile locale, de susținerea acestora în noua viață și de oferirea suportului informațional, spiritual și emoțional de care au nevoie.
“Ei au nevoie de mai multă atenție imediat după botez, pentru că apar întrebări, sunt puși in situații noi și au nevoie de consiliere”, a remarcat pastorul Georgel Pârlitu. “Ei se pot bucura de sărbătorile Bisericii și se pot implica voluntar în acțiuni sociale și educative”, a mai adăugat Robert Georgescu.
Botezul reprezintă un angajament public, dar este mai ales unul interior. Viețile celor care au intrat în apa Mării Negre s-au schimbat, ei pornind pe o nouă cale. “Un creștin își dorește să îl cunoască pe Dumnezeu cât mai mult”, a declarat Marin Bloj, unul dintre candidații din Biserica Adventistă din Eforie. “În urma unui nefericit accident, am avut mai mult timp să văd cât de clar sunt scrise lucrurile în Biblie. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat putere și că am ajuns aici!”.
“Am început să petrec mai mult timp studiind, iar caracterul meu s-a schimbat și acum sunt mai liniștit”, a mărturisit Claudiu Mărgineanu Cristea, un tânăr din Biserica Adventistă din Vadu.
O schimbare interioara care, cu siguranță, se va reflecta și în relațiile cu cei din jur, cele 20 de persoane devenind exemple pentru aceia care încă își mai caută drumul în această lume.
Postul Speranța TV va prezenta în curând selecțiuni din programul botezului în Marea Neagră.
Loredana Dumitrașcu, Speranța TV
Foto: Sorin Stoica
25/09/2014 at 21:01
In primul rand vreau sa zic ca eu am fost prezenta la botez (in calitate de vizitator)si tin sa te contrazic ,pt ca “penibilul”nu-si are rost in toata povestea asta. In primul rand plaja era goala,nu exista nici o persoana dezbracata ,pt ca botezul a avut loc pe o plaja mai retrasa,tocmai pt a nu se creea astfel de disensiuni in gandirea oamenilor.
20/08/2014 at 15:20
“Dorim să trăim ceva din ceea ce a trăit Isus Hristos, atunci când a fost botezat la vârsta de 30 de ani, afară, în râul Iordan”…pai experimentul botezului se poate derula in orice apa dar unde fac plaja toti…mi se pare penibil…zau asa:(